lauantai 13. heinäkuuta 2024

ROCK SILTANEN GROUP - ROCK'N'ROLLIN VOIMA (2022)

 

Rock Siltanen Groupin vilpitön ilonpito ja trion vauhdikkaasti etenevä boogiejyrääminen nostavat hymyn huulille. Jos tämän levyn kuunteleminen ei saa hyvälle tuulelle, niin syytä voinee etsiä peilistä. Vaikka eihän se peilinkään vika ole, jos naama on vino. Kansikuvaa myöten levyltä henkii hyvä fiilis. Status Quon ja ZZ Topin kaltainen boogie toimii ja kulkee eteenpäin kuin höyryveturi, toisaalta välillä käydään syvissäkin vesissä, lähes Black Sabbathin tyyliin.

     Erityisesti minua miellyttää huumorin alta nopeasti paljastuva kantaaottavuus. Sanoituksien mukana on helppoa laulaa ja nauraa mukana, mutta hyvin pian ymmärtää, että vakava sanomaa hiipii salakavalasti esiin. Sanoituksissa pohditaan Lahden 2001 tapahtumia ja karpaasien karua kohtaloa, siviilipalveluksen ja armeijan käymiseen liittyviä älyttömyyksiä sekä jatkuvan bilettämisen ja päihteiden käytön aiheuttamia ongelmia.

 "Kolme karpaasia ovat kaatuneet. Lahti 01 vielä kirvelee."

"Etulinjassa tavataan. Sinne kaikki meidät laitetaan. Siellä sivari on metritavara ja telamiinaharava. Ne tekee meistä tykinruokaa."

"Sekoilu seestyy, kun päivä kajastaa. Levy pyörii tyhjää, alkaa pelottaa."

 


     Ensimmäinen yhtyeeltä kuulemani kappale oli Santanan kolmonen. Kaikessa hillittömyydessä upea kappale. Vaikka en koskaan ole innostunut Carlos Santanan musiikista, on kappaleen sanomaan musadiggarina ja levykeräilijänä helppo samaistua. Aivan mahtava viisu.

    Levy iloitsee nimensä mukaisesti rock'n'rollin voimasta. Edellä mainitsemani vakava sanoma nousee esiin raapaisemalla, mutta levy on kuitenkin pääosiltaan täynnä suurella sydämellä tehtyä nupit kaakkoon rokkia. Pizza ja kaljaa -tyyliset biisit eivät vaadi kuulijalta yliopistotason sivystä, luojan kiitos. Rokin ilo tarttuu. 

    Olin tutustunut tähän bändin esikoislevyyn ja tuoreempaan Rokkimunkkiin (2023) Spotifyn kautta. Nyt vinyyliä pyörittäessäni tajuan, että Rock Siltanen Groupin kuuntelemisen oikea formaatti on juuri vinyylilevy. Soundit kuuluvat vinyyliltä pehmeämpinä ja täyteläisimpinä kuin Spotifyn digitiedostojen kautta kuultuna. Noh, tämä on pelkkää hifirunkkailua. Pääasia, että kuuntelet, formaatista viis.

    Toivotan bändille pitkää ikää ja jaksamista. Suomirokin kentällä on tilaa Rock Siltanen Groupille. Rockmusiikin kuuntelijoiden ja bändien ikääntyessä on rokista tullut liian vakavaa ja tylsää. Rock Siltanen Group osoittaa, ettei sen kaltainen kehityskulku enää jatku. Ilo ja voima ovat palanneet rock'n'rolliin!

 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti