sunnuntai 29. syyskuuta 2013

IRON MAIDEN - PIECE OF MIND (1983)


Iron Maidenin kolmas albumi The Number of the Beast räjäytti pankin. Levy nousi suoraan ilmestyttyään brittilistan kärkeen. Kahdella ensimmäisellä lätyllä laulanut Paul DiAnno oli siirretty sivuun Killers World Tourin aikana ilmenneiden henkilökohtaisten ongelmien johdosta. Tilalle Steve Harris oli hankkinut Samson -yhtyeessä kannuksensa kiilloittaneen Bruce Dickinsonin. Dickinsonin tulo ja kehittyminen yhdeksi maailman merkittävimmäksi hevivokalistiksi oli tietysti mainittava muutos, muttei suinkaan ainoa. Bändin sävellystyön vastuun jakaminen pelkästään Steve Harrisin hartioilta on vähintäänkin yhtä merkittävää. Adrian Smithin alkaessa säveltää Maidenille myös Harrisin sävelkynä terävöityi.

Beastin menestyksen myötä paineet neljännen albuminen tekemisessä ovat mahtaneet olla vuoren korkuiset. Asiaa ei mitenkään helpottanut rumpali Clive Burrin pitkällä maailmankiertueella ilmenneet ongelmat. Soitto ei kulkenut entiseen malliin ja henkiset paineet olivat miehelle liikaa. Viina maistui ja komppi pätki.Myöhemmin MS-tautiin sairastuneen Burrin ongelmat saattoivat olla jo piilevän taudin aiheuttamia. Tilalle hankittiin Trust-yhtyeessä ja Pat Travers bändissä soittanut lyttynenä Nicko McBrain.

Yhtye äänitti levyä Bahamalla samoista syistä kuin Rolling Stones teki aikanaan Exile on Main St.-albumiaan Ranskassa. Britannian verotus kun tuohon aikaan vei muusikoiden tekemisestä melkoisen siivun. Ja kelienkin puolesta Bahama lienee ollut mukavampi kuin sateinen Englanti.
Albumi julkaistiin toukokuussa 1983. Levy ei noussut edeltäjänsä tavoin brittilistan ykköseksi vaan kolmoseksi. Levy kuitenkin myi edeltäjäänsä paremmin ja Jenkeissä ylitti platinaan oikeuttavan miljoonan kappaleen myynnin. Singleinä julkaisriin Flight of Icarus ja The Trooper, todellisia Maiden klassikoita kumpainenkin.
  Bändi aloitti 140 konserttia käsittäneen World Piece Tourinsa toukokuussa 1983 ja päätti sen joulukuussa Dortmundiin keikkaan, joka televisioitiin ympäri Eurooppaa. Suomessa bändi esiintyi 1. kesäkuuta Helsingin jäähallissa lämppärinään Rock Goddess. Muistan nähneeni tuon Dortmundin keikan aikoinaan tai ainakin osan siitä Suomenkin televisiosta ja se edelleen tänä päivänä vakuuttaa. Iron Maiden on elämänsä vedossa. Nälkäinen yhtye, joka on myös luovuutensa huipulla ja suorassa nousukiidossa kohti uusia menestyksiä. Iron Maiden oli vielä vuonna 1983 heavy-yhtye eikä pelkkä porukka toimistusjohtajia rutiineissa, mitä se välillä tänä päivänä tuntuu olevan. Myönnetään, että niin ovat monet muutkin aikalaiset. Tietysti tunteet ja omat muistot kultaavat näissäkin jutuissa bändin. Piece Of Mind on minulle henkilökohtaisesti yksi rakkaimpia Maiden-albumeja. Vuonna -83 ostettu c-kasetti tuli soitettu melko puhki aikoinaan ja hyvältä se kuulostaa tänäkin päivänä.
                                                                                             


Tätä tuli veivattua Luxorin kasettimankassa aikoinaan erittäin tiuhaan.

,
Maidenin poijaat sapuskalla Piece Of Mindin lp:n sisäkuvassa.1 kommentti:

  1. Aikalailla samat mietteet ja kokemukset täälläkin Piece Of Mindista. Ostin levyn toukokuussa 1983 Uudenkaupungin Levystä ja musiikista.
    1995 Nicko McBrain kirjoitti Turun Kårenilla pitämänsä rumpuklinikan jälkeen sisäkanteen nimmarinsa.

    VastaaPoista